Vrachtvervoer in leefbare straten?


Verkeerstellingen in Antwerpen

De vuilniswagen ’s morgens vroeg, een ophaling van een container puinafval, Bpost, DHL, GLS, UPS, Deliveroo en collega’s die doorheen de dag het straatbeeld kleuren: er passeert heel wat vracht door onze straten. Hoeveel juist blijft echter een raadsel. De Universiteit Antwerpen wil daarom een beroep doen op jou om het vrachtvervoer in onze stad in kaart te brengen.

Bedoeling is inzicht te krijgen in het verkeer in jouw straat. De Universiteit Antwerpen stelt een jaar lang 30 Telraamsensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 30 bewoners van Antwerpen die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdek je hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit jouw buurt. We focussen hier vooral op het vrachtveroer en zoeken antwoorden op vragen als hoeveel vracht- en bestelwagens passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? Waarom passeren die in deze straat? Wat zijn de piekmomenten van de dag? Wat zijn mogelijke conflicten met andere weggebruikers?

Hoe werkt Telraam?

De Telraamsensor hang je aan een raam op de eerste of tweede verdieping, geen gelijkvloers. Belangrijk is een vrij zicht op de straat vanuit het raam (dus geen bomen die het zicht verhinderen). Daarnaast heb je een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Bij aanmelding als kandidaat wordt gevraagd naar een foto van het zicht op de straat vanuit je raam. Dit is essentieel om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment. Op basis van deze inschrijvingen en de adressen zal een keuze gemaakt worden die eveneens de spreiding over de stad garandeert.
De data die burgers verzamelen met de sensor zijn anoniem, online en openbaar beschikbaar op de Telraam website.

Meedoen?
We willen in Antwerpen met deze 30 telramen vooral het vrachtvervoer in de zogezegd ‘rustige’ straten meten en mikken dus niet op inwoners op de grote invalswegen. Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je een Telraam sensor en een uitnodiging voor een installatieworkshop op dinsdagavond 31 mei waarin je meer informatie en uitleg krijgt. Tijdens het project krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen.

Wil je mee tellen? Stel je dan kandidaat via dit fomulier. Registratie kan nog steeds.